15. 11. 2013

Setkání bohů dějin Urana a Pluta



Zlákala mě konstelace, která dle astrologie nyní ovlivňuje nejen situaci zdejší, ale celkové dění v našem slzavém údolí. Setkání bohů dějin Urana a Pluta.
Na horizontu naší sluneční soustavy se utkávají dvě síly, dva archetypy, tendence či vibrace - Pluto ve znamení Kozoroha, nyní na jeho desátém stupni, a Uran v Beranu v témže postavení -  dorážejí na vrchol vzájemného konfliktu, který se ještě několikrát zaplete i vrátí, rozběhne i zkamení a na obloze zůstane ještě mnoho měsíců, neboť jde o síly pomalé, které řídí spíše společnosti než osudy individuí.
Pluto v Kozorohu - vesmírný papiňák, kmitající energie jádra tlačená dvojitou silou a mířící k roztržení. Dvojí síla strachu:
Kozoroh - pomalý temně melancholický tlak říše Sněhové královny, strnulý, mrazivý, vše omezující strach o základní jistoty, život stlačený na minimum. Řád, vina, trest, soustředění, vážnost, forma, hmota.
A Pluto – pud sebezáchovy, mocný vládce podzemních stínů a nejhlubších vášní, osobní vymezení s démonem smrti, sex, moc, komprese a energie jádra, transformace porodu i smrti.
Ti dva v družném spojení tvoří dvojku věru neodhadnutelnou. Strach stoupá z obou a naráží na ztvrdlou slupku úzkostného zvyku, víru v to, že stačí zavřít oči, nehýbat se a čekat až slunce zas ten zimní úděl ze života sejme, archetyp vlády pevné ruky, pod níž se schoulím a nic ke mně nedolehne.
A uvnitř stíny tančí tanec běsů. Plutonské víry strachu a touhy, úzkost a strach, co pudí k jakékoliv akci, z rohu do rohu a z touhy do úprku, kontrakce, ženoucí plod na cestě do neznámé říše a šírou duši Univerza k vymezení hranic konkrétního těla. Smrt či zmrtvýchvstání.
Z opačné strany brousí scénu síly, jež věští změnu současného kursu - Uran v Beranu. Jasná, energizující síla beraního jara, sebejistota hrdiny a odhodlání bojovníka ve jménu pokroku, mobility, změny. Průrazný prudký start, který však nemá dech na udržení směru, bijící   kladivo ve službě toho, co nás teprv´ čeká, síla všeho, čemu jsme pozornost upřeli a co si ji teď žádá.
Starý a Nový Král. Starý a Nový Řád. Nový Eón v počáteční fázi, kdy proud budoucnosti padající z nebes krásná Inspirace chytá do džbánu a co možno kultivuje jeho další dopad na zem. Nové, hledající řád a formu, skrz něž dojde ke vtělení. Stav bez struktur a bez hierarchií, nátlak toho, co už otevírá dveře a často i praskot, jímž se prolamuje.
Kvadratura, v níž se síly k sobě nalézají, bývá popisována jako stav, který lze zvládnout v mysli. Rozpory, v nichž se různé pohledy spíš kříží než by jeden druhý zgruntu vyvracely. Je však třeba vystoupit tam, kde síly strachu otupí svou moc, spočinout v  Uranově systémové náruči a přijmout jeho vidění, s Plutonskou vášní se ponořit do víru transformace a Kozorožím ostražitým, promyšleným postupem řídit beranskou armádu výkonných prací.
Spojit nespojitelné. 


Psáno pro literární obtýdeník TVAR

Žádné komentáře:

Okomentovat